Wednesday, June 9, 2010

Dali ja tema siivutused

Brugges oli tore, nägime Dali näitust. Hitt-teoseid küll polnud vist ühtegi kohal, tuttavlikest motiividest olid pikajalalised elevandid esindatud. Näidati graafikat ja raamatu illustratsioone. Pildid olid suures osas täiesti ebasiivsad – ta illustreeris mingeid erootilisi poeeme ja luuletusi. Aga ka näiteks Alice imedemaal.

  

Kui maalid on tal ilusad, detailsed ja viimistletud, siis näidatud graafika oli sageli väga visandlik, aga ikka üsna sürr. Muuseumiseinad olid täis pikitud ka tema geniaalseid tsitaate:

“I’m in a permanent state of intellectual erection”

“there are some days when I think I’m going to die from an overdose of satisfaction”

“The fact that I myself do not understand the meaning of my paintings at the time that I am painting them does not mean that they have no meaning”

Muuseum ise sobis hästi Dali edevuse ja bravuurikusega – läikiv, peeglite, punase sameti ja loomanaha imitatsioonidega. Kõlab kui halb maitse, aga oli siiski üsna hea maitse piiril veel. Pigem naljakas. Ühtlasi sirvisime ka raamatut, mis oli Dali vuntsidest.

 dali_double_moustache

1 comment:

  1. ma olen alati kadestanud selle mehe sirgjoonelist enesekindlust... Teatraalsust ka natuke - tema puhul see kuidagi müüb - ilma, et oleks darmaatiline. :D

    ReplyDelete